Hiddensee

Vlak voor de westkust van Rügen ligt het eilandje Hiddensee. De charme ervan trok begin 20e eeuw veel beroemde auteurs, intellectuelen en kunstenaars zoals Brecht, Einstein, Freud en Mann naar de prachtige stranden.

Zandstranden van Hiddensee

Hiddensee is slechts 17 kilometer lang en op het smalste punt slechts 250 meter breed. In totaal woner er 1300 mensen. Het fraaie landschap is zeer gevarieerd met brede zandstranden, steile rotsen, duinen, weilanden, kwelders en een heidegebied. Het hoogste punt van Hiddensee ligt op 72 meter, maar het grootste deel van het eiland ligt maar net boven zeeniveau. De witte en brede zandstranden van Hiddensee behoren tot de mooiste van de wereld en zijn 16 kilometer lang.

Autovrij eiland

Hiddensee is geheel autovrij en het vervoer gaat dan ook per fiets of paar en wagen. Aan de oostkust ligt Vitte. Dit stadje is de hoofdstad en ligt ten noorden van de Dünenheide, een mooi heidegebied dat in de maand augustus vrijwel geheel paars is. Aan de noordkant ligt het enige andere plaatsje van Hiddensee; het onbedorven dorp Kloster met de fraaie Inselkirche. Hier werd al in 1296 een klooster gesticht. Vanaf de vuurtoren bij Schluckwieck heb je een prachtig uitzicht over de zee en het eiland. In het zuiden ligt het Boddenlandschaft Nationaal Park, hier rusten jaarlijks in augustus zo'n 30.000 kraanvogels.

Plek voor rustzoekers

Hiddensee is vooral een plek voor rustzoekers en is nog steeds zeer in trek bij kunstenaars. Er zijn verschillende galeries en er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden. In de zomermaanden komen veel dagjesmensen naar het eiland, maar als je wat verder loopt ontwijk je deze al snel. De zee en lucht zullen je een grenzenloos gevoel geven. Op Hiddensee loopt het seizoen van mei tot september en het eiland is te bereiken in 2 uur per boot vanaf de plaats Stralsund. Ook vanaf het eiland Rügen is er een paar keer per dag een veerboot vanaf Schaprode (45 minuten). Reserveer tijdig een hotelkamer; op Hiddensee mag je niet kamperen.

Tip: Vakantiehuisje en twee appartementen achter de zandduinen Neuendorf
» Hiddensee Strand Neuendorf

Kaart van Hiddensee