Noord-Friese eilanden

De Noord-Friese eilanden zijn ooit onderdeel geweest van het vasteland en waren destijds een duinenrij van zand en heide langs de Duitse Noordzeekust. Door de eeuwenlange weersinvloeden en de sterke stromingen van de getijden zijn de eilanden ontstaan.

De Noord-Friese eilanden Amrum (2300 inwoners), Föhr (8800 inwoners), Helgoland (1100 inwoners), Pellworm (1100 inwoners) en Sylt (21.000 inwoners) veranderen nog steeds van omvang en zijn een onderdeel van een bijzonder ecosysteem langs de kust van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein met stranden, kwelders, wadden en zandbanken.

Sylt

Het grootste eiland Sylt is tijdens eb verbonden met het Duitse vasteland door een verhoogde weg. Het eiland is ongeveer 100 km2 groot en het meest ontwikkeld van de Noord-Friese eilanden. De westkust van Sylt heeft een imposant landschap met duinen en kliffen en een 40 kilomter lang zandstrand. In het oosten loopt een heidegebied over in een ongerept kweldergebied. Op Sylt komen vaak bekende Duitsers vakantie vieren. Dit modieuze eiland heeft mooie fiets- en wandelroutes en diverse sportfaciliteiten.

Overige eilanden

Helgoland ligt 70 kilometer uit de Duitse kust en heeft bijzondere 60 meter hoge roestkleurige rotsen. Het eiland is een belastingvrij gebied en dus interessant om inkopen te gaan doen. Lummelfelsen op Helgoland is het kleinste beschermde natuurgebied van de wereld.
Het eiland Föhr is ruim 80 km2 groot en een mekka voor vogelliefhebbers. Op dit groene eiland ligt maar een kustplaats Wyk en daarnaast nog 16 gehuchten. Het dunbevolkte eiland Amrum is een waar paradijs voor de natuurliefhebber. Er zijn hier duinen van 30 meter hoog en de breedste stranden van heel Europa. Op Pellworm vind je geen zandstranden, maar een polderlandschap omgeven door een dijk.

Op de Noord-Friese eilanden vind je nog een bijzondere cultuur: de gastvrij inwoners spreken er nog met een Fries dialect, dragen traditionele kostuums en in de dorpjes staan nog vele rietgedekte huizen met kleurige tuintjes. De eilanden zijn het hele jaar te bezoeken, al loopt het toeristenseizoen van mei tot september. Veerboten vertrekkken vanuit Dagebüll en Schlüttsiel en er zijn regelmatige afvaarten tussen de eilanden.

Op de Noord-Friese eilanden vind je een ruime keus aan hotels en pensions.
» 2 hotels op Amrum
» 7 hotels op För
» 12 hotels op Helgoland
» 1 hotel op Pellworm
» 54 hotels op Sylt

Kaart van de Noord-Friese eilanden