Usedom

Usedom is het op een na grootste eiland van Duitsland, ligt aan de Duitse Oostzeekust en heeft een landschap met bossen, meren, weilanden, molens, huizen met rieten daken en nog verschillende middeleeuwse kerkjes.

Usedom ligt ten noordoosten van Stettiner Haff, op de grens met Polen, aan de monding van de Oder. De totale oppervlakte is 445 km2 en er wonen ruim 76.000 mensen. Usedom wordt al sinds de steentijd bewoond; in eerste instantie door Slavische stammen, later onder andere door Vikingen. Tot 1945 was het eiland Duits grondgebied, maar na de Wereldoorlog kreeg Polen het voor het zeggen in het oostelijk deel waardoor de Duitse bevolking naar de westkant werd verdreven.

Vakantie op Usedom

Usedom is de zonnigste plaats aan de Noord-Duitse kust en is dan ook zeer geschikt voor een heerlijke strandvakantie. Je vindt er meer dan 40 kilometer aan zandstranden, ruim 400 kilometer aan wandelpaden en fietsers kunnen terecht op de 100 kilometer aan fietspaden. In het achterland van het noordwesten van Usedom ligt een prachtig bosgebied dat steil afloopt richting de kust. Hier leven de zeearenden die je regelmatig in de lucht ziet cirkelen. In het zuidoosten liggen in het glooiende landschap enkele lieflijke dorpjes en meertjes.

Dreikaiserbäder

De historische badplaatsen op Usedom stralen nog steeds de sfeer en cultuur van weleer uit. Hier staan nog prachtige villa's, herenhuizen uit de 19e eeuw en deftige pieren van 300 meter lang. In het noorden liggen de voormalige vissersplaatsjes Ahlbeck, Bansin en Heringsdorf. Deze behoren tot de oudste badplaatsen aan de Oostzee en worden ook wel de Dreikaiserbäder genoemd. Hier verbleven in de 19 eeuwe beroemdheden zoals Gorki, Strauss en Tolstoj. Maak zeker een wandeling over de promenade en kom in de sfeer van vroeger toen de Europese adel hier verbleef.

Usedom kan het beste bezocht worden in de periode van mei tot en met september. Om het eiland te bereiken reis je per auto of trein naar het Duitse Züssow of het Poolse Szczecin. Tijdens je verblijf op Usedom moet je zeker een bezoekje brengen aan het renaissance kasteel in Mellenthin, de middeleeuwse kerkjes in plaatsen zoals Benz, Liepe en Morgenitz en Zirchow. Vanuit de dorpjes Neeberg en Ziemitz heb je een prachtig uitzicht over de kust van Usedom. In Swinemunde wordt regelmatig een openluchtmarkt gehouden.

Op het eiland Usedom vind je een ruime keus aan hotels en pensions.
» 123 hotels op Usedom

Kaart van Usedom